PIERWSZA WIZYTA U DIETETYKA
Pierwsza wizyta rozpoczyna się od wywiadu żywieniowego. Omówione zostaną stosowane do tej pory diety, rozkład posiłków oraz pory ich spożywania, aktywność fizyczna, stan zdrowia, styl życia jak również rodzaj wykonywanej pracy.
Warto przed pierwszą wizytą przygotować sobie dzienniczek, w którym powinien się znaleźć 3-dniowy jadłospis (dwa dni w ciągu tygodnia i jeden dzień wolny - na przykład w weekend). To pomoże dietetykowi zweryfikować nawyki żywieniowe pacjenta oraz określić ilość spożywanej w ciągu dnia żywności i jej wartość odżywczą.
Przed pierwszą wizytą powinno się także wykonać podstawowe badania takie jak:
- profil lipidowy,
- poziom glukozy we krwi,
- morfologię krwi z rozmazem.
Kolejnym etapem wizyty są pomiary masy, obwodów oraz składu ciała. Dzięki temu na bieżąco będzie można oceniać zmiany, które przy sumiennym stosowaniu diety na pewno się pojawią. Gotowy jadłospis można otrzymać około tygodnia po pierwszej wizycie. Tyle czasu dietetyk potrzebuję na to, aby opracować indywidualną dietę, uwzględniając wszystkie czynniki i preferencje pacjenta.
Na wizytach kontrolnych, omawiane będą postępy w diecie, jadłospis oraz wpływ diety na samopoczucie jak również trudności jakie sprawia. Dietetyk odpowie też na wszystkie pytania i rozwieję wszystkie wątpliwości, związane z dietą. Następny jadłospis opracowywany jest w oparciu o informacje uzyskane na wizycie kontrolnej.