DIETA ŚRÓDZIEMNOMORSKA
Dieta śródziemnomorska jest sposobem żywienia zalecanym osobom chorującym na choroby układu krążenia. W 2018 roku zajęła pierwsze miejsce jako najzdrowsza dieta (ex equo z dietą DASH) w rankingu przygotowywanym przez wybitnych ekspertów z całego świata z dziedziny medycyny i dietetyki, a opublikowanym na platformie internetowej U.S. News & World Report.
Dieta ta stosowana była od zawsze w rejonie Morza Śródziemnego (stąd tez jej nazwa). Naukowcy zauważyli powiązania między dłuższym życiem i mniejszą śmiertelnością z powodu chorób serca a sposobem odżywiania tamtejszej ludności. Główne założenia diety to duże spożycie warzyw, również strączkowych oraz świeżych owoców, duże spożycie ryb, jogurtu, sera i orzechów, używanie większej ilości przypraw, wykluczenie soli oraz duże spożycie produktów zbożowych.
Nie spożywa się natomiast dużych ilości mięsa, jaj i cukru, zasmażek z mąki, czy śmietany do zupy oraz tłuszczów zwierzęcych. Zastępowane są one oliwą, dodawaną do gotowych potraw.