Sezon na szparagi trwa – zwykle są dostępne w okresie od maja do czerwca. Warto więc jak najszybciej skorzystać z ich prozdrowotnych właściwości.
Szparagi charakteryzują się wysoką wartością odżywczą. Witaminy i składniki mineralne, znajdujące się w szparagach to, między innymi, karotenoidy, witaminy: C, E, K, B2, a także wapń, fosfor i potas. Szparagi zmniejszają ryzyko cukrzycy typu 2, ponieważ poprawiają wydzielanie insuliny oraz sprawność komórek beta wysepek Langerhansa w trzustce. Poprawiają trawienie, dzięki zawartemu w nich błonnikowi pokarmowemu, a także wpływają pozytywnie na wchłanianie węglowodanów przyswajalnych, co powoduje obniżenie po posiłkowej glikemii. Zawarte w szparagach składniki pomagają pochłaniać szkodliwe dla oka promieniowanie ultrafioletowe, dzięki czemu chronią nasz wzrok przed jego działaniem. Zawarta w szparagach asparagina wspomaga pracę nerek, co może pomóc osobom, zmagającym się z obrzękami i zatrzymaniem wody w organizmie oraz cierpiącym na nadciśnienie. Wspomagają wątrobę w oczyszczaniu toksyn.
Szparagi są wskazane dla kobiet w ciąży lub planujących ciążę. Są bogatym źródłem kwasu foliowego oraz antyoksydantów, które spowalniają procesy starzenia się oraz działają przeciwnowotworowo. Dodatkowo, dzięki zawartości fitoestrogenów, szparagi można też tratować jako afrodyzjak.
Szparagi w sklepach oraz na targach dostępne są przez dość krótki czas. Warto więc korzystać z nich, przygotowując różne rodzaje posiłków – wśród tysięcy przepisów każdy jest w stanie znaleźć taki, który przypadnie mu do gustu.